Uşak`taki toplantıya, İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Uşak Valisi Ali Fuat Güven, TİM Başkanı Satıcı (soldan sağa) katıldı.
Şubatta olumsuz hava koşullarına rağmen ihracat yüzde 29.3 artarak 3 milyar 809 milyon
dolar oldu. Böylece Türkiye`nin 12 aylık ihracatı yüzde 32 artışla 50 milyar dolar duvarını aştı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) aylık ve 12 aylık ihracat rakamlarını Uşak Organize Sanayi Bölgesi`nde düzenlenen toplantıyla duyurdu. TİM`in verilerine göre ihracat şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29.3 arttı. Mart 2003-Şubat 2004 dönemindeki 12 aylık ihracat, yüzde 32.29 artışla 50 milyar 14 milyon 171 bin dolara ulaştı. 2002 Mart-2003 Şubat dönemi ise ihracat 37.8 milyar dolar olmuştu.
Şubat ihracatı da geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 29.27 büyüyerek, 3 milyar 809 milyon 159 bin dolar oldu. 2003 yılı Şubat ayı ihracatı 2 milyar 946 milyon 747 bin dolar olarak kayda geçmişti.
TİM Başkanı Oğuz Satıcı, TİM ve diğer sanayi gruplarının dış ticaret açığına ilişkin yaptığı uyarıların Merkez Bankası tarafından dikkate alınmamasını eleştirdi. Satıcı, bankanın ithalat artışına rağmen geçen seneye göre daha rahat bir tutum içinde bulunduğunu belirterek şunları söyledi:
Merkez Bankası`ndan gelen açıklamalarda ithalatın daha çok hammadde ve ara malları içerdiği ve tüketim mallarının önemli yer tutmadığı belirtiliyor. Türkiye G-7 ülkesi olmadığı için tüketim malı ithali gücü doğrultusunda yapılıyor. TL`nin değer artışını destekleyenler alım gücünün artacağını savunuyordu. O zaman `Merkez` şunlara cevap vermeli: TL son üç yıldır değer kazanıyor, ama alım gücü neden artmıyor. TL`nin aşırı değerlenmesi sadece ihracatçıları değil onlara hammadde, ara malı ve yatırım malı sağlayan üreticileri de zora sokuyorsa hâlâ dış ticaret açığına gülmeye devam edecekmisiniz. İhracatçılar için diğer sorunun bankacılık sektörünün bulunduğu şartlardan kaynaklandığını belirterek, faizin düşmesiyle kredilerde rahatlama beklediklerini, ancak ticari kredi almak isteyenlerin mevzuat gereği günlerce beklediğini söyledi. Satıcı, ihracatçının kayıtlı sistemde bulunduğundan kayıt dışıdan kaynaklanan sorunları sübvanse etmek zorunda kaldığını belirterek, düşük KDV uygulamasıyla sorunun önüne geçilebileceğini savundu. Satıcı, bunun için en uygun KDV oranının yüzde 8 olduğunu söyledi.